Om innhold i denne bloggen

Alt innhold er underlagt åndsverkloven. Kopiering skal ikke foregå uten samtykke fra bloggeier.

torsdag 3. mai 2012

Jeg liker lavendel

Noen duftende blomster må jeg bare ha. Hvert år. Enkelte ganger har jeg flaks og lavendelen jeg planter ut, kommer igjen og igjen. I år måtte jeg finne en ny, oppstammet lavendel. Lavendule anguestifolia, stoechas.
Beskrivelse følger under her:Flere bidrag herBOTANISK BESKRIVELSE
Lavendel er en flerårig halvbusk som blir opptil 1 m høy, men som normalt er 20 - 60 cm høy. Planten har opprette greiner med grågrønne, smalt lansettformede eller linjeformede blader med innrullet kant. Blomstene er blåfiolette og sitter i akslignende blomsterstander. Planten er sterkt aromatisk og velduftende, men har en bitter smak. Det finnes flere navnesorter av lavendel som dyrkes både som prydplanter og til krydder og medisinsk bruk.
UTBREDELSE OG DYRKING
Lavendel er viltvoksende i Frankrike og Middelhavsområdet, samt på Kanariøyene og i India. Lavendel dyrkes nå over hele verden. Den eteriske oljen kommer hovedsakelig fra Frankrike, Italia og England.Lavendel er en varmekrevende plante som i Norge kan dyrkes med hell bare i områder med god sommervarme. Plantene bør stå på et solrikt og åpent sted for å unngå soppsykdommer. Bruk godt drenert, sandblandet og kalkholdig jord. Lavendel formeres med frø eller stiklinger. 


OMTALE AV LAVENDEL
Tradisjonell bruk av lavendel
Navnet lavendel stammer fra det latinske ordet ”lavare”, som betyr ”å vaske”, og viser til at urten ble brukt i oldtidens bad. I middelalderen og renessansen ble det strødd lavendel på gulvene i private hjem og i kirkene som en beskyttelse mot pest. Lavendel var en populær strøurt også fordi den holdt insekter unna, og duften holdt seg lenge. Man laget også små buketter av lavendel som man snuste på for å avverge pest og andre sykdommer. En annen anvendelse av lavendel fra gammel tid, var at kvinnene sydde tørkede blomster inn i hattene sine for å forebygge svimmelhet og kvalme.

22 kommentarer:

 1. Ljuvligt doftande växt! Ser lavendelfälten i Sydfrankrike framför mig - hoppas få uppleva dem i sommar....

  SvarSlett
 2. Jeg like også lavendel veldig godt, har i massevis. Nydelige bilder. Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lavendel er vakker og dufter godt.

   Slett
 3. Lavendel er herlig! Det ser ut til at jeg må kjøpe noen nye i år. En har visst klart seg over vinteren, men de andre skal byttes ut. For lavendel skal jeg ha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare slik det er. Ha en fin dag.

   Slett
 4. Lavendel måste man ju bara ha :) Me like a lot!

  SvarSlett
 5. Lavendel är jättefin och doftar så gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å ha og høste til små lavendelposer man kan gi bort i presenter også.

   Slett
 6. Nydelige Lavendel, som dufter himmelsk :)

  Hilsen Lisbeth.

  SvarSlett
 7. Visst är det fint med lavendel och dess fina färg!

  SvarSlett
 8. Känner doften ända till Finland.
  Härlig bild !

  SvarSlett
  Svar
  1. SÅ bra. Det er vel barndomsduften min tror jeg.

   Slett
 9. sv: jag har 4 st skruvar och en platta och ja, de är av titan, sägs det! Hade jag vetat hur stora skruvarna var, hur onödig operationen skulle bli (ja, att jag dessutom skulle bli sämre) skulle jag sagt nej men det är gjort nu.
  Ha en härlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Slikt kan ikke omgjøres dessverre. Jeg har også litt titan innskrudd. Ikke noe stas. Verker når været endrer seg også.
   Men det var et nødvendig inngrep, i motsetning til ditt.

   Slett
 10. Lavendel kan jag tänka mig att ha till trädgården också i år.

  SvarSlett